Kereskedés és ajándékozás az őskori vadászoknál

Apai kereskedés,

Kereskedelem, ajándékozás és gazdálkodás a vadásznépeknél Eszköztár: Kereskedés és ajándékozás az őskori vadászoknál Indián szarvasagancs "pénztárca" A horda tagjai a megszerzett élelmet elosztják egymás között, függetlenül attól, hogy kinek mennyi szerepe volt az előteremtésében.

Hozzászólások

A hordán belül mindenki rokonnak, sőt, mai értelemben családtagnak számít, és ahogy mi sem kereskedünk otthon a családtagjainkkal, hanem természetes módon adunk és elveszünk a szükség szerint, ugyanez történik a hordán belül is.

Állandóan körbeajándékozzák egymást élelemmel, gyakran személyes használati tárgyakkal is.

apai kereskedés

A javak ilyen cseréjét általánosított reciprocitásnak kölcsönösség is szokás nevezni. Mindenki abból indul ki, hogy adományai megtérülnek, most ő ad, máskor viszont ő fog kapni.

Az adományokat nem méricskélik.

  1. Életmódtörténet I. - Kereskedés, ajándékozás vagy diplomácia? - MeRSZ
  2. Életmódtörténet - őskor és ókor | Sulinet Tudásbázis
  3. *.*~"Metin 2 privát szerók kereskedés~"*.*
  4. *.*~"Metin 2 privát szerók kereskedés~"*.* public group | Facebook
  5. Apámra lövök | National Geographic
  6. Но он был заворожен тем, как простые числа были разбросаны -- по-видимому, без какой-либо закономерности -- по спектру своих целых собратьев.
  7. Az Admiral Markets összefog az Észtországi SOS Children’s Village-el - Admiral Markets

Egyes megfigyelők szerint, minél szegényebb anyagi javakban egy társadalom, annál bőkezűbb. A hordák egymás közötti cseréjét már más szempontok vezérlik.

Több száz tankönyv és szakkönyv egy helyen

Ismerős, rokoni szálakkal kapcsolódó hordák egymás között úgynevezett kiegyenlített reciprocitásra törekszenek, vagyis arra, hogy az adott értéknek megfelelő javakat kapjanak cserébe rövid időn belül.

Ilyenkor általában olyasmit adnak, ami a saját területükön bőven van, a másik horda területén pedig szűkösen, és ennek fordítottját várják cserébe. A csere formája azonban itt is az ajándékozás.

apai kereskedés

Egészen távoli, idegen hordákkal szemben viszont már előfordulhat — ritkán — az a fajta kereskedés is, apai kereskedés célja a haszonszerzés, a nyereség vagy a kirablás fordított reciprocitás.

Minden kultúrában jelen van az általános reciprocitás, kisebb-nagyobb családi vagy baráti körökön belül.

apai kereskedés

Ezt az is mutatja, hogy nem szokás hálálkodni. Adni kell, természetes, ez a norma. Az ügyetlen ajándék zsörtölődést vonhat maga után.

И оба они сделали огромный шаг вперед к пониманию основ, на которых строилась каждая из двух цивилизаций.

Sőt, az ajándékozás egymással szembeni vetélkedésnek is eszköze lehet. Az ér többet a társadalomban, aki többet és értékesebbet ajándékoz.

Это было достаточно эксцентрично - ведь идти предстояло несколько километров.

Így az önzetlenség visszájára fordulhat. Fontos még, hogy vannak apai kereskedés — hordán belül vagy hordák között — körbeadott tárgyak, melyeknek semmiféle használati értékük nincs.

Az ajándékozás azonban önmagában is fontos. Az adománynak nem csak az a szerepe, hogy ellássa valamivel az adományozottat, hanem hogy jó kapcsolatokat építsen ki vagy tartson fenn az emberek és a csoportok között.

Online. Bárhol. Bármikor.

A ceremoniális alap az őskőkorban Ebből is látszik, hogy a javak előteremtése korántsem csak az emberek biológiai szükségleteit vagy kényelmét kell kielégítse. Ezt szokás ceremoniális alapnak is nevezni.

National Geographic Magyarország National Geographic Channel műsorelőzetes A National Geographic Channel új sorozatában egy családi vállalkozás felbecsülhetetlen történelmi értékű puskákat, gépfegyvereket tankokat és egyéb apai kereskedés eszközöket kutat föl, varázsol újjá. Christian és Alex Cranmer apa és fia a világ egyik legelszántabb fegyvergyűjtő párosa — ezt többek közt az is bizonyítja, hogy szenvedélyüktől hajtva egy alkalommal még egy eldugott nepáli palotába is ellátogattak az ott őrzött ötvenöt-ezer darab antik puska és muskéta kedvéért.

A mai társadalmakban ilyesminek számít hogy a válság hogyan keresett pénzt a templomok építése mellett egy olimpia vagy világkiállítás megrendezése, az emlékművek helyreállítása, a vezetők rezidenciáinak és autóinak költsége, az ünnepségek kiadásai.

Az ausztrál bennszülöttek egyes szétszórva vadászó csoportjai például időszakonként összegyűlnek, s hatalmas élelmiszerkészletet pusztítanak el, esznek föl közösen, szertartásosan.

Apai kereskedés szertartás jelentése nem egyértelmű, felfogható a totemállatok számára nyújtott áldozatként, de nyilván erősíti az egyes csoportok közötti összetartást, és kifejezheti a nagyobb mennyiséget gyűjtő csoportok felsőbbségét, hatalmát is.

A ceremoniális alap az őskőkorban

Még olyan apai kereskedés is van, amely szerint — anélkül hogy tudnának róla — a vadászat tevékenységét ösztönzik ilyen módon. A mi családon belüli és azon kívüli ajándékaink is sokban hasonlítanak a vadászokéra, hiszen mindenki tudja, mennyire kevés a gazdasági szerepük és milyen sok a társadalmi; milyen sértődéshez vezethet az arányait eltévesztő ajándék, milyen versengés alakulhat ki az ajándékozók között, apai kereskedés így tovább.

Mi is természetesnek vesszük, hogy a közeli apai kereskedés között a reciprocitás általános, az idegenek között fordított. Hiszen ajándékozás esetén arra vagyunk büszkék, ha nagy értéket adtunk — vagyis nagy értéktől apai kereskedés meg magunkat —, idegenektől való vásárlás esetén pedig azt meséljük elégedetten, ha olcsón, árleszállításon jutunk valamihez, vagyis kis értéket adunk az idegen kereskedőnek, lehetőleg kisebbet, mint amit ő adott.

De a nemzetközi kereskedelem sem pusztán gazdasági tevékenység. Két ország politikai elhidegülésének legfontosabb jele a kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztése.

Még több cikk

Az ilyesmi akkor is előfordul, ha különben a kereskedés mindkét fél gazdasági érdeke lenne. Az állatok viselkedésének kutatói szerint az ajándékozási kedv mögött nemcsak kulturális, társadalmi jelenségek, érdekek húzódnak meg, hanem bizonyos velünk született, öröklődő biológiai hajlamok is.

A kisgyerekek ösztönszerűen tárgyakat nyújtanak a hozzájuk közeledő rokonszenves embereknek, fejlett idegrendszerű emlősállatoknál is szokásos békésen osztozkodni, adakozni, mert az ilyen lemondások hosszabb távon megtérülnek.

Ez persze még messze van attól a bonyolult rendszertől, amivé az emberi felnőtt társadalomban apai kereskedés ajándékozás fejlődik, de egyik feltétele lehet.